Dit peesblad is een erg stugge platte pees, welke zijn oorsprong aan het hielbeen heeft en naar de tenen toe loopt, hier waaiert deze uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het ondersteunt de boog van de voet. Dit peesblad zorgt ervoor dat we met meer kracht kunnen afzetten tijdens hardlopen en springen.

Bij klachten aan de peesplaat kan daardoor ook de functie van de enkel verminderen. Dit kan leiden tot bewegingsbeperkingen van de voet bij het lopen.

Een veelvoorkomende klacht aan de onderzijde van de hiel is een peesplaatontsteking.


Peesplaatontsteking (fasciitis plantaris)

Klachten aan de peesplaat manifesteren zich meestal ook bij de aanhechting van de pees aan het hielbeen. Een peesplaatontsteking (plantaire fasciïtis) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet.

De trekkrachten aan deze pees kunnen door afwijkingen in de voetstand of door gebruik van verkeerde schoenen groot worden. Dit kan een ontsteking tot gevolg hebben. Ook door het lopen op ongelijkmatig of hard terrein, kan dit peesblad ontstoken raken.

Hielspoor- of peesplaatontsteking?

Soms is het moeilijk om deze klachten van elkaar te onderscheiden. De klachten manifesteren zich op bijna dezelfde plaats en hebben vaak dezelfde symptomen.

Meestal is er een scherpe pijn bij het staan en een branderig of zeurend en stijf gevoel aan de hak en door de voet heen. Ochtendstijfheid en stijfheid na rust zijn kenmerkend, evenals de startpijn gedurende de eerste meters lopen.

Peesplaatontsteking en Podotherapie

Door het doen van een lichamelijk onderzoek kan de podotherapeut beoordelen of er sprake is van hielspoorklachten of peesplaatontstekingen. Ook wordt er beoordeeld of de voetstand en functie oorzaak van de klachten kunnen zijn.

Door het maken van podotherapeutische zolen kun je de voetstand en functie verbeteren. De peesplaat kan ontlast worden en een eventueel hielspoor drukvrij gelegd worden.