Wat is het?

Reuma wordt onder verdeeld in verschillende categorieën. Fibromyalgie valt onder de categorie weke delen reuma. Hierbij zijn er pijnklachten aanwezig in het bindweefsel en spieren, zonder een vergroeiing of een teken van een ontsteking. Fibromyalgie is een veelvoorkomende vorm van reuma.

Oorzaak

De oorzaak van fibromyalgie is momenteel nog onbekend. Er zijn verschillende meningen over de oorzaak, maar deze worden nog nader onderzocht.

Symptomen

De klachten welke een patiënt door de fibromyalgie ondervindt kunnen wisselen. Klachten welke veel voorkomen bij fibromyalgie zijn:
Pijn (met name in de spieren, bindweefsel en in en rondom de gewrichten).
Vermoeidheid.
Krachtverlies.
Stemmingswisselingen, bijv. concentratieproblemen, vergeetachtigheid, depressie.
Slaapstoornis
(Ochtend)stijfheid, ’s morgens bij het opstaan of bij een langere periode stil zitten, ontstaat een stijfheid.
Tintelingen in de armen of benen.
Hoofdpijn.
Darmkrampen.
Geheugenverlies.

Podotherapie

Bij fibromyalgie worden de symptomen behandeld, omdat er geen genezing plaats zal gaan vinden. Doordat er verschillende klachten aanwezig kunnen zijn is de therapie voor elke patiënt weer verschillend. De podotherapeut kan helpen bij het verbeteren van de voetstand en adviezen met betrekking tot schoeisel.

Bij een patiënt met fibromyalgie is meestal geen specifieke voetafwijking kenbaar. Een persoon met fibromyalgie kan alle voetklachten krijgen die een persoon zonder fibromyalgie ook kan krijgen. Vaak is het zo dat de pijn die men dan ervaart van zo’n extra klacht, anders is dan de normale fibromyalgie pijn. Deze klacht zal op een zelfde wijze behandeld worden als bij iemand die geen fibromyalgie heeft. Wel is het zo dat mensen met fibromyalgie een langzamer herstel doormaken.

Een voorbeeld van andere behandelaars waarmee een fibromyalgie patiënt mee in aanraking kan komen zijn; de huisarts, de fysiotherapeut of oefentherapeut, de psycholoog/ maatschappelijk werker/ psychotherapeut en de reumaverpleegkundige.