Rugpijn

De wervelkolom bestaat uit 24 wervels. Dit zijn 7 halswervels, 12 borstwervels en 5 lendenwervels. Onder de laatste lendenwervel zitten nog 5 aan elkaar vastgegroeide wervels die het heiligbeen vormen. De wervelkolom heeft een S-vorm. In het borst- en heiligbeengedeelte komen krommingen voor met de bolle kant naar achteren – dit heet een ‘kyfose’. In het lenden- en halsgedeelte komen krommingen, met de bolle kant naar voren, voor – dit heet een ‘lordose’. De normale en natuurlijke krommingen in de rug zorgen ervoor dat het gewicht van het boven lichaam door de wervels gedragen kan worden en schokken kunnen worden opgevangen.
Sommige mensen hebben een zijdelingse kromming in hun wervelkolom – dit wordt een ‘scoliose’ genoemd.

Kyfose

Een kyfose is een normale kromming van de wervelkolom. Maar het kan ook voorkomen dat, een kyfose, versterkt aanwezig is. Iemand met een versterkte kyfose heeft vaak een slungelige houding, met voorover gebogen schouders en nek. Vaak ontstaan er bij deze mensen rugklachten. Bij oudere mensen wordt, door de achteruitgang van de kwaliteit van de tussenwervelschijven, ook vaak een versterkte kyfose gevonden.

Lordose

Bij iemand met een veel te holle rug, spreken we van een versterkte lordose. Maar een matige of lichte lordose in het lendengedeelte van de wervelkolom is normaal. Een sterke lordose komt vaak voor bij mensen met een dikke buik en bij mensen met slappe buik- en rugspieren. Een versterkte lordose geeft vaak rugklachten. Bij zwangere vrouwen wordt ook vaak een toegenomen lordose gezien die, in de regel, weer verdwijnt na de zwangerschap. Ook een voetstand of voetafwikkeling, waarbij de voet teveel naar binnen zakt, kan een versterkte lordose veroorzaken. Wanneer de voet te veel naar buiten zakt kan de normale lordose juist verminderen.

Scoliose

Een scoliose is een zijwaartse bocht in de wervelkolom. Scoliose kan ontstaan als aangeboren afwijking, maar soms treedt er scoliose op als ‘compensatie’ voor een lengteverschil tussen de beide benen. Bij meisjes zien we vaker een scoliose dan bij jongens.
Als de scoliose gepaard gaat met een kyfose, ontstaat er een bochel.
In zeer ernstige gevallen, wanneer de rugafwijking zeer uitgebreid is, kunnen er later problemen met hart en longen ontstaan.

Beenlengte verschil

Zoals u in de vorige alinea heeft kunnen lezen is een beenlengte verschil, een mogelijke oorzaak voor het ontstaan van een scoliose. Een beenlengte verschil kan aangeboren zijn, waarbij er een blijvend verschil in lengte tussen beide benen aanwezig is. Maar een beenlengte verschil kan ook ontstaan in de groeifase bij kinderen. Hierbij groeit het ene been meer dan het andere. Meestal trekt dit weer bij in een volgende groeifase. Uiteindelijk aan het eind van de groei staat alles weer gelijk en recht.

Afwijkende voetstanden of been structuren(eenzijdig x of o-been) kunnen ook een beenlengte verschil geven. Bijvoorbeeld als een voet platter is of meer naar binnen zakt dan de andere voet, geeft dit in stand en gaan, een verschil in lengte waardoor het bekken scheef komt te staan en een scoliose kan veroorzaken.

Podotherapeut

Een podotherapeut kan in een onderzoek nagaan of uw afwijkende stand(en) in uw rug, voortkomt uit een verkeerde of afwijkende voet/been stand of looppatroon. De podotherapeut kan u een goed schoenadvies geven en met behulp van podotherapeutische zolen uw voetstand corrigeren of het beenlengte verschil compenseren.