Wat is het?

De ziekte van Ledderhose is een onschuldige aandoening en valt onder de categorie ‘weke delen reuma’. Het is een pijnloze verschrompeling van het bindweefsel van een peesplaat aan de onderzijde van de voet. Het is te herkennen door de kleine bultvormingen onder de voet. Doordat deze aan de onderzijde van de voet aanwezig is, kan dit tijdens het staan en lopen leiden tot pijnklachten

Oorzaken

De ziekte van Ledderhose kan familiair aanwezig zijn en is aangeboren. Het verschrompelen van het bindweefsel kan ook in de handen voorkomen, dit wordt de ziekte van Dupuytren genoemd.


Symptomen

De ziekte van Ledderhose kan in principe geheel klachtenvrij verlopen. De bultvorming onder de voet is normaal gesproken pijnloos. Echter bij een afwijkende voetstand kan de peesplaat waar de bindweefselknobbels zich in bevinden overbelast raken. Door de aanwezigheid van Ledderhose zal het peesblad verkorten. Bij een afwikkeling waarbij de voet teveel naar binnen zakt wordt de rek op de peesvezels rondom de knobbels groter. Dit veroorzaakt dan mogelijk wel pijnklachten.
Ook indien de bultvorming groot in omvang is kan dat leiden met ongemak bij staan en lopen en leiden tot gebrek aan ruimte in de schoenen.

Podotherapie

Als behandelmethode wordt niet altijd gekozen voor een operatie, omdat de verschrompeling weer terug kan komen. Wanneer pijnklachten tijdens het lopen ontstaan kan de podotherapeut een podotherapeutische zool maken om de rek op de peesvezels te verminderen, met een uitsparing ter plaatse van de bindweefselknobbel, hierdoor worden de trekkrachten en drukken onder de voetzool beterverdeeld.