Reuma is een aandoening waarvan er op dit moment 200 verschillende soorten bekend zijn.
klassieke reumatoïde artritis
De klassieke reumatoïde artritis gaat gepaard met ontstekingen in de gewrichten. Bij artritis is het slijmvlies aan de binnenkant van het gewrichtskapsel ontstoken. Dit proces kan zich vanuit het gewricht uitbreiden naar de pees, de peesschede en de slijmbeurs. Uiteindelijk kan het gewricht zelf beschadigd raken en de voetvorm veranderen. Hierdoor ontstaan vaak allerlei drukplekken op de voet met veel pijn en soms ontstekingen en wonden tot gevolg.
Reuma verloopt bij iedereen anders. Toch zijn er verschijnselen aan voeten en enkels die bij de meeste mensen met reuma voorkomen:
- Er is pijn bij staan en lopen. Schoenen passen niet meer. –
Door vergroeiingen kunnen de middenvoetsbeentjes zich meer naar beneden verplaatsen. Hierdoor kan men een soort knobbels onder de voetzool voelen. De druk wordt daar dan te hoog. Dit kan pijn wondjes en eeltplekken veroorzaken. Vaak wordt geklaagd over op kiezels te lopen. - De tenen groeien scheef, of gaan zelfs over elkaar heen staan. Zo ontstaan bijvoorbeeld hamertenen, klauwtenen, likdoorns en eeltplekken.
- Als de voorvoet door een reumatische aandoening breder van vorm wordt, ontstaan er drukplekken aan de binnen-
en buitenzijde van de voet. Dit komt doordat de voet niet meer goed in de schoen past. Deze drukplekken kunnen ontaarden in slijmbeursontstekingen. Als reactie kan er extra bot groeien. - Er kan oedeem (vochtophoping) optreden in de voorvoet, hele voet of enkel. De gewrichten zijn dan gezwollen.
- De enkel kan ontstoken raken en gaan kantelen. De achillespees of enkelbanden kunnen daardoor geïrriteerd raken.
De reumatische voet
Denk bijvoorbeeld aan een dunner wordende huid of wondjes die sneller gaan ontsteken als gevolg van medicatie.
Kortom, het is geen wonder dat mensen met reumatische voeten moeilijk gaan lopen. Bovendien zetten zij vanwege de pijn of vergroeiingen vaak de voeten anders neer. Dat kan weer belastend zijn voor de rest van het lichaam, zoals knieën, heupen of rug.
Dit alles bij elkaar geeft een karakteristiek beeld dat vaak “de reumatische voet” wordt genoemd. Daarbij kunnen nog extra problemen aan de voeten optreden ten gevolge van de aandoening of het medicijngebruik.
Ondanks dit progressieve karakter kan toch de hulp van de podotherapeut ingeroepen worden.
In een vroeg stadium kan de podotherapeut inventariseren waar problemen te verwachten zijn en hierop inspelen door educatie en /of een behandeling te starten. In een later stadium kan de podotherapeut vaak veel uitkomst bieden om voetklachten te verhelpen. Volledige genezing van de reumatische voetklachten is niet altijd mogelijk, maar de behandeling kan wel veel verlichting geven.
Enkele (reumatische) voetklachten die de podotherapeut zoal behandeld zijn:
- afwijkende teenstanden
- pijnlijke tenen en/of nagels
- voorvoetklachten
- eelt-
en/of likdoornvorming - afwijkende voetstanden
- pijn in de hiel
- knie-
, heup- en rugklachten - Rust roest!
Voor mensen met reuma is het heel erg belangrijk dat zij zoveel mogelijk in beweging blijven. Wandelen kan dan een goede optie zijn, omdat je in je eigen tempo kunt bewegen en het lichaam op een verantwoorde manier belast. Om dit echter te kunnen is het dan ook heel belangrijk dat je niet gehinderd wordt door voetklachten.
Ook knieën en heupen kunnen veel klachten geven als de voeten verkeerd belast worden. Daarom is het zo belangrijk dat als je soortgelijke klachten hebt zo snel mogelijk laat onderzoeken naar de oorzaak en niet alles op de reuma afschuift.
Reumapatiënten kunnen door hun stijve handen en rug vaak moeilijk hun voeten verzorgen, zodat hulp van de pedicure of podotherapeut nodig kan zijn.
Ook het kiezen van de juiste schoen, het aan en uittrekken van een schoen kan moeilijk zijn. De podotherapeut kan in dat geval je hierin adviseren.