Zweetvoeten

Zweetvoeten, veel mensen hebben er wel eens last van. Teveel, aanvalsgewijs of continu zweten, vooral van de oksels of handpalmen en voetzolen, wordt ook wel hyperhydrosis genoemd.

Het zweetvocht wordt verzorgd door twee soorten zweetkliertjes:

 • apocriene zweetklieren (monden uit op een haarfollikel)
 • eccriene zweetklieren (monden direct uit op de huid)


De eccriene zweetkliertjes zijn betrokken bij de thermo(warmte)regulatie en deze scheiden dus het echte zweet vocht af. Bij een volwassen persoon, kan de voet in 1 dag, een halve liter zweetvocht produceren. Wanneer het zweetvocht verdampt, worden de voeten gekoeld, zodat de normale lichaamstemperatuur gehandhaafd blijft.
De eccriene zweetklieren op de handpalmen en voetzolen zorgen naast een functie voor de thermo(warmte)regulatie ook voor een betere grip.

Het aantal zweetklieren varieert van 120 per cm2 tot maximaal 620 per cm2 op de voetzool met een totaal van 2 tot 5 miljoen.

Oorzaak

Het is belangrijk om zo goed mogelijk de oorzaak van de overmatige transpiratie te achterhalen. Dit kan een erfelijke bepaalde aanleg zijn of een lichamelijk probleem zijn, bijvoorbeeld overgewicht, menopauze, diabetes, verhoogde schildklierwerking of als bijwerking bij gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Maar ook wordt het zweten verergerd door lichamelijke inspanning, mentale concentratie, nervositeit, angst of een warme temperatuur.

Een andere oorzaak kan zijn verkeerde schoenen of sokken. Wanneer de huid van de voet direct in contact komt met de schoen zal dit eerder zweetvoeten veroorzaken, omdat het vocht nergens heen kan.

Klachten

Overmatig zweten is onaangenaam, de vochtigheid is vervelend. Steeds klamme handen of een natte rug en de voeten zijn bijna continu vochtig. De onaangename geur bij zweetvoeten vormt vaak het grootste probleem. Vrijwel iedereen denkt dat de overproductie van transpiratievocht, daar de oorzaak van is. Dit is niet waar, transpiratievocht is van zichzelf geurloos. De boosdoeners zijn de bacteriën die op je voeten leven, die gaan een chemische verbinding aan met het zweetvocht waardoor er een geur wordt afgegeven en je voeten gaan stinken. De bacteriën leven het liefst in een vochtige omgeving, dus hoe meer je zweet, hoe meer bacteriën er op je voeten blijven zitten. Dit maakt de huid kwetsbaar waardoor er gemakkelijk schimmelinfecties en infecties met bacteriën kunnen ontstaan.

Behandeling

Er zijn vele middeltjes tegen zweetvoeten op de markt. Wat bij de ene goed werkt hoeft bij een ander geen effect hebben. De werking van een product is natuurlijk ook afhankelijk van, of de oorzaak van het ontstaan van zweetvoeten wordt aangepakt. En dit kan voor iedereen verschillend zijn. Maar als je voeten erg vochtig blijven en ook de geur onaangenaam blijft, en dat echt niets meer helpt, bezoek dan eens je huisarts of een dermatoloog.

Tips & Adviezen

Het belangrijkst is dat er voldoende ventilatie mogelijk is. Daarnaast kan de voet ingesmeerd worden met een ‘deodorant’. Net als okseltranspiratie, kan voettranspiratie tegengegaan worden door een deodorant. De werkzame stof in een deodorant is Aluminiumchloride. Dit kan gewoon bij de apotheek gemaakt worden. 

 • Voor de voet moet een grotere concentratie gebruikt worden dan in een normale deodorant. 15% is een goede concentratie. Pedi-care zalf (niet de crème) verkrijgbaar bij de drogisterij.
 • Voeten inwrijven met kamferspiritus. Dit ruikt wel erg sterk, maar hier komen veel positieve reacties op. Verkrijgbaar bij de apotheek.
 • Kijk naar sokken en schoeisel. Vaak helpt het om te letten op wat voor schoenen of sokken je draagt. Het liefst schoenen van leer en sokken van katoen of wol, omdat die veel vocht opnemen.
 • Ventileer de schoenen en de podotherapeutische zolen.
 • Drink voldoende, minstens 2 liter water want je huid is een orgaan die je verzorgen moet.
 • Wees matig met gebruik van zeep. Spoel uw voeten goed af en droog uw voeten goed na het douchen ga niet direct in uw schoenen.
 • Wees matig met scherpe kruiden (versterken geur) en drank (versterkt transpiratie). 
 • Zoek via internet op het woord “hyperhydrosis” en verschillende websites zullen informeren over overmatige transpiratie.
 • Het opvolgen van deze adviezen/tips is volledig op eigen verantwoording.