Diabetes

Bij diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen door een tekort aan insuline. Bij diabetes type 1 maakt het lichaam geen insuline meer aan. Bij diabetes type 2 maakt het lichaam te weinig insuline aan om de bloedsuiker te regelen. Minstens de helft van de diabetici krijgt ooit te maken met lichamelijke klachten als gevolg van de diabetes, ook wel complicaties genoemd.

Een veel voorkomend probleem bij diabetici zijn voetproblemen. Wanneer er complicaties optreden in de voet heet dit een ‘diabetische voet’ of een ‘ risicovoet’. De complicaties van voetproblemen bij diabetes kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. In de meeste gevallen betreft het een slecht genezende wond. Deze ziet er aanvankelijk onschuldig uit, maar kan leiden tot ernstige infecties. Indien de voetinfectie zich uitbreidt kan dit zelfs een amputatie tot gevolg hebben. Wij vinden het erg belangrijk dat u als patiënt goed begrijpt waardoor voetproblemen kunnen ontstaan bij diabetes mellitus. Wonden aan de voeten ontstaan namelijk nooit "zomaar". De behandelaar(s) van uw voetproblemen leggen u graag uit wat u zelf kunt doen om voetproblemen te voorkomen.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam van meer dan honderd chronische aandoeningen aan gewrichten, spieren en pezen. Iedereen kan reuma krijgen, ook op jonge leeftijd. Ontstekingsreuma, wekedelenreuma en artrose zijn veel voorkomende aandoeningen. De meeste mensen met reuma hebben last van pijnlijke en stijve gewrichten of spieren en zijn snel vermoeid. Daardoor is bewegen vaak moeilijk en kan dit beperkingen geven in het dagelijks leven.


Een veel voorkomend probleem bij mensen met reuma is het optreden van voetklachten Door de ontstoken gewrichten kan het lopen en staan erg pijnlijk zijn. Ongeveer 80-90% van de reumapatiënten ervaart klachten in de voeten.
Een podotherapeut kan (eventueel in samenwerking met de reumatoloog en orthopedisch schoenmaker) uw klachten behandelen en verlichting bieden.

Naast de verschillende vormen van ontstekingsreuma heeft FIT Podotherapie ook veel kennis en ervaring opgebouwd in de behandeling van andere reumatische ziektebeelden zoals:

  • Reumatoïde artritis (RA)
  • Fibromyalgie (wekedelen reuma)
  • jicht (ontstekingsreactie door het neerslaan van urinezuur in gewrichten)
  • Artritis psoriatica (AP)
  • Poly-articulaire artrose
  • Spondylitis ankylopoetica (Bechterew)
  • Systemische lupus erythematodes (SLE)
  • Systemische sclerodermie

Kinderen

Klaagt uw kind met regelmaat over zijn of haar benen en voeten? Slijten de schoenen abnormaal of heeft u het idee dat uw kind vaker struikelt dan andere kinderen?

De podotherapeut kan mogelijk een oplossing bieden. De ontwikkeling van de kindervoet is een proces dat soms extra hulp nodig heeft. De kindervoet is in de groei en daarom kwetsbaar. Klachten aan de voeten kunnen verschillende oorzaken hebben. Afwijkingen kunnen aangeboren zijn of hun oorsprong vinden in bijvoorbeeld inadequaat schoeisel. Een kindervoet kan daarom niet worden vergeleken met een volwassen voet.

Sporters

Veel sporters krijgen vroeg of laat te maken met blessures of (overbelastings)klachten aan de voeten of benen. Een blessure kan door meerdere factoren worden veroorzaakt. Het is daarom van essentieel belang dat alle factoren worden beoordeeld die negatief kunnen werken op uw loop- en trainingspatroon. Zo is het schoeisel, de ondergrond en de hoeveelheid belasting erg belangrijk. Wat echter vaak wordt vergeten is de manier van lopen. Hoe beweegt uw voet en wat gebeurt er met uw spieren en gewrichten tijdens het lopen? De stand van uw voet kan daarbij van groot belang zijn. Mogelijk kan de (sport)podotherapeut u verder helpen.

Taping

Tape kan gebruikt worden spieren en gewrichten vast te zetten (traditionele tape) of kan het een bewegingsondersteunende functie hebben (Medical Tape). Het doel van taping kan uiteenlopen en is sterk afhankelijk van de type klacht en behandeling die erop volgt. Slappe spieren op spanning brengen of juist gespannen spieren rust geven. Spieren en gewrichten beschermen tegen overbelasting, pijn dempen en ontstekingen reduceren, lichaamshouding corrigeren en lymfe-oedeem verminderen.

FIT Podotherapie gebruikt tape-technieken ook voor blessure-preventie ter maatregel om blessures tijdens sport of werk te voorkomen. Indien nodig ook in combinatie met andere behandelingen.